top of page
Artistieke afbeelding

Bakservice

Heb je de smaak te pakken maar heb je geen keramiekoven? Dan helpen we je graag bij het bakken van jouw creaties. 

Keramiek is een proces waar we op vele items moeten letten. 

Met hoge energieprijzen alsook de steeds stijgende grondstofprijzen denk je best even na welke stukken je echt graag wil laten bakken. Ben je pas gestart met pottenbakken en zo fier als een gieter op je eerste potjes? Wees kritisch voor jezelf als je dat potje met een bodem van 1cm dikte wil laten bakken of niet. 

Jouw werkstukken worden steeds de grootste zorg in de oven geladen. Toch gebeurt het soms dat er barsten of breuken zijn tijdens het bakken. Het hoort bij het keramiekproces en is nu eenmaal een risico van werken met klei. Er wordt geen verantwoordelijkheid genomen. Bij breuk na het bakken worden ook die bakkosten altijd aangerekend. 


Om ongelukjes te vermijden in oven zijn er enkele voorwaarden waaraan je werkstuk moet voldoen.
Hieronder vind je meer informatie

Natuurlijke klei poeder

01

Kleikeuze

De temperatuur staat altijd vermeld op het etikel van de klei, omdat het verschilt per kleisoort. Het is super belangrijk om nooit hoger te stoken dan de maximale temperatuur. Bij een te hoge temperatuur smelt de klei. Hierdoor kunnen er blazen op werkstuk ontstaan, smelt het volledig uit over de ovenplaat of explodeert het stuk. Om die reden vragen we altijd welke klei je hebt gebruikt voor de werkstukken die je binnenbrengt. In het atelier gebruiken we uitsluitend steengoedklei.

02

Biscuitbak - ruwstook

De werkstukken die je binnenbrengt moeten volledig droog zijn. Een vuistregel hiervoor is 10 dagen droogtijd per halve centimeter dikte, gemeten op het dikste punt, vanaf een volledige blootstelling aan de lucht. Opgelet wanneer je je stukken in een koude kelder, tuinhuis of garage laat drogen, dan is de droogtijd langer! Het stuk mag niet meer koud aanvoelen.

Een keramiekoven Nabertherm gevuld met keramiek om biscuit te bakken
Biscuit bordje glazuren met een fijne penseel

03

Glazuurkeuze

Niet alle glazuren passen goed op alle kleisoorten en omgekeerd. Kies dus het juiste glazuur voor de gebruikte kleisoort. Glazuren worden enkel gebakken op vertoon van het etiket, opnieuw omwille van de juiste baktemperatuur.

Eerste keer dat je het glazuur gebruikt? Dan kan je dit best eerst testen op een klein item of testplaatje vooraleer je je prachtige schaal gaat glazuren.

Glazuurstook

Dat keramiek een proces is met veel kantelmomenten moet ik je niet meer vertellen. Het glazuurproces heeft veel invloed op het eindresultaat. Denk hierbij aan de manier van aanbrengen van het glazuur alsook het aantal lagen of contacttijd. Tevens de stookcurve alsook de locatie in de oven kan de kleur bepalen. 

Bij het gebruik van een sterk afdruipend glazuren raden we aan om het werkstuk niet tot beneden te glazuren en vragen we om te werken met een cookie. Dit is een extra bordje dat je maakt als opvangmateriaal. Zo kan het glazuur niet op de ovenplaat druipen. Loopt je glazuur uit op de ovenplaat, dan rekenen we kosten van de herstelling of nieuwe ovenplaat aan.

Glazuurstook oven
Dozen met keramiek om binnen te brengen

04

Hoe binnenbrengen

Breng je biscuit werkstukken volledig droog binnen. In deze fase zijn ze super fragiel! Best gebruik je noppenfolie of handdoeken tussen de items zodat ze niet breken tijdens transport. 

De stukken met glazuur breng je met een volledig propere onderkant binnen. Ook hier is het nuttig op noppenfolie, krantenpapier of keukenpapier tussen de items te leggen. Zo blijft de bodem telkens proper en kan er geen glazuur op een ander werkstukje eindigen.

Biscuit en glazuur in aparte dozen, met je naam erop.

05

Tarieven

Stuur een mailtje naar hello@ennah.be Ik laat je dan weten op welke momenten ik de komende dagen in het atelier aanwezig zal zijn.

 

Biscuitbak 950-1050°:  €7/kg
Glazuurbak 1225-124
0°:  €9/kg  

bottom of page